Jordens pH. Planter optager bedst makronæringsstoffer dvs. kvælstof(n), Kalium(k), Fosfor(P) ved korrekt pH. Makronæringsstofferne er bundet hårdere til jorden ved lav pH, og derfor udnyttes de mindre af planterne.
Anbefalet pH (KCI)-værdi ved en god havejord, dvs. jord der tilføres kompost eller andet ikke omsat gødning.
Spørg Agronom Villy Skov, hvis du er i tvivl om pH for netop din plante: Jyllands Frøhandel, post@froehandel.dk
Frugttræer: 6-8
Hindbær: 5,5 – 7
Blåbær: 3,5 – 5
Stikkelsbær: 5 – 6.5
Græsplænen: 5,5-7,0
Urtehaven, generelt: 7,0-7,5
Jordbær: ca. 6
Bønner: 6,5 – 7,5
Løg, sætteløg, hvidløg, rødløg mf. ca. 7,0
Kartofler: ca. 5,5 – 6,5
Tomat: 5,5 – 7,5
Agurk: 5,5 – 7
Peber og chili: 7 – 8,5
Roser: 5,5-6,5
Rhododendron, Azalea m.fl.: 4,0-5,5
Sommerblomster, generelt: 6,5-7,5
Ært: 6 – 7,5
Kål: 6 – 7,5
Porre: 7 – 8
Spinat: 6,5 – 7,5
Tilføj kalk hvis du vil hæve pH, 20 kg. pr. 100 kvm. ved svær jord, 17 kg. pr. 100 kvm. ved middeljord, 30 kg. pr. 100 kvm. på let jord.
Tilsæt fx. nåle fra træ hvis du vil sænke pH.
Jordtypen er vigtig for pH. Jo sværere (lerjord) jord jo højere pH ønsker du. Hvis du har svær lerjord skal du justere pH op med ca. 1, hvis du har sandjord / humusjord skal du justere pH ned med 1.
Bemærk, pH kan måles direkte i jord pH (H2O) eller i lab pH (KCI). Det er vigtigt at få oplyst hvorledes analysen er udført.