Det er irriterende når ens læggekartofler ender med ikke rigtig at blive gode, når man nu har indkøbt de fine certificerede sættekartofler, og den rigtige sort med små spirer på, du har passet dem ved at hakke ukrudt, hyppet dem og givet dem gødning og vand når det har været tørt.
Skimel er ikke så svært at undgå, men man skal vide lidt om det. Skimmel kartofler kommer når ph er forkert og altså for høj. På sandjord vil du have en ph på 6,5 måske en smule højere på lerjord, men ikke over 7.
Men jorden har brug for kalk, så er du smart tilfører du kalk lige efter dyrkning af kartofler, så venter du fx. 3 år, så passer det med at ph er faldet lidt.
Hvis på er for høj får dine spisekartofler skimmel, det er brune pletter i overfladen, de kan også ses når du skraller kartoflen, udbyttet bliver mindre da blade på planten bliver plettede. Skimmel er en svamp der breder sig hurtigt fra blade til stængel og til knolde. Når ph er korrekt er planten mere modstandsdygtig, du skal også sørge for at hyppe kartoflen så er stængel mere modstandsdygtig. Også lune og fugtige nætter fremmer skimmel, men det kan du jo ikke gøre så meget ved, andet end at være opmærksom på at det breder sig kraftigt.
Mange prøver at rydde et stykke af græsplænen og putte nogle læggekartofler i, det ender ofte med skimmel da ph i græs tit er for høj. Dyrk nogle andre grøntsager et par år efter græs, så undgår du de værste sygdomme.
Du kan også vælge de rigtige sorter, Sava efterfulgt af Folva, Hamlet og Jutlandia er rigtig stærke og modstandsdygtige overfor skimmel.